Kerkscheepje

kerkscheepje

Kerkscheepje in de Oude Kerk Scheveningen

Na de drukbezochte start van de actie Een kerkscheepje in de Oude Kerk op Open Monumentendag in september 2012 is scheepsmodelbouwer Herman Visser uit Papendrecht meteen volop aan de slag gegaan. De bouw van de bomschuit SCH 107 ‘Scheveningen’ is inmiddels afgerond. Het scheepje is tot in alle details nagebouwd op basis van een tekening met tuigplan uit 1894 van Jb. van der Ende, wiens vader Jan van der Ende scheepmakersbaas was op de werf van schuitenbouwer M. de Niet Az. aan het Schuitengat. 

De overnaads gebouwde romp van berkentriplex is gereed, het kluifhout en de zwaarden zijn aangebracht, de grote mast staat in de koker en de bezaanmastimage003 achterop. De lengte van boeg tot bil bedraagt 80 cm, de lengte over alles 138 cm, de breedte 43 cm en de hoogte 116 cm van boom tot kloot. Op het dek staan onder meer twee handpompen en deklantaarns, schijn- en boordlichten, het spil met spaken en de kap, lichtkap en kachelpijp van het vooronder. Aan de giek hangen gekoolteerde breels en pollen in rederijkleuren en aan weerszijden in het want twee jonen. De volle tuigage bestaat uit twee fokken, een grootzeil en gatzeil – alle roodbruin getaand. In het gaand want zijn maar liefst 42 katrollen (‘blokken’) en vier jufferblokken verwerkt. De steng van de grote mast is voorzien van een pronkvaan met ‘tuigje’, de naamvlag, kantoorvlag en nationale driekleur. In de bezaanmast prijkt onder meer een zoutvlag. Op de daartoe bestemde plaatsen zijn het visserijnummer en de gebruikelijke rederijmerken en tekens aangebracht. Inmiddels is het kerkscheepje met twee draden opgehangen aan een dakbalk in de kerk. 

Van de onthulling van de plannen voor het kerkscheepje op momumentendag 2012 in de Oude Kerk Scheveningen is een fraai videoverslag gemaakt.